AFN14 jun '13 12:01

Beurzen voorzichtig omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen gingen vrijdagmiddag overwegend voorzichtig omhoog.

De stemming werd gesteund door de hogere slotstanden op Wall Street en een herstel in Azië. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke volgende week bij het rentebesluit de vrees voor de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS zal temperen.

,,We gaan toch weer aardig omhoog na de recente correctie. Gisteren kregen we al goede macrocijfers uit de VS en het vertrouwen dat het daar toch de goede kant op gaat is weer terug. Vandaag komen in de VS nog de industriële productie en het Michigan consumentenvertrouwen naar buiten. Beleggers zijn echter vooral benieuwd naar wat Bernanke volgende week zal gaan zeggen“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 347,74 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 532,79 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,3 procent. De FTSE in Londen bleef achter met een min van 0,1 procent.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan in de AEX met een verlies van 5,8 procent. Amerikaanse hedgefondsen speculeren op een verdere koersimplosie van Imtech. Dat zei directeur Thijs Hovers van een van die partijen, Lucerne Capital, in het Financieele Dagblad.

Grootste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en pakketvervoerder TNT Express winsten van 1,9 procent. In de MidKap ging toeleverancier aan de chipsector ASMI aan kop met een plus van 2,4 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een min van 2 procent.

Nutreco

Nutreco klom ruim 2 procent. Het bedrijf heeft de acquisitie van het Ecuadoriaanse garnalen- en visvoerbedrijf Gisis voltooid. De afsluiting van de overname van Gisis heeft lang op zich laten wachten en beleggers zijn opgelucht dat de transactie nu rond is.

In Frankfurt klom Allianz 0,6 procent. De verzekeraar verwacht meer dan een half miljard euro aan claims te ontvangen naar aanleiding van de overstromingen in Duitsland en omringende landen. Na herverzekering komt het verlies voor Allianz op 350 miljoen euro. Hochtief steeg bijna 6 procent. Het Duitse bouwbedrijf liet weten ruim 4 miljoen eigen aandelen terug te kopen voor 260 miljoen euro.

De euro was 1,3323 dollar waard, tegen 1,3311 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,04 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 105,28 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen