AFN14 jun '13 07:58Aangepast op 14 jun '13 08:33

‘AEX begint met winst’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk met winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen hoger openen. De stemming wordt gesteund door de hogere slotstanden op Wall Street en een herstel in Azië.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger in navolging van de koerswinsten in New York en het herstel in Japan. Het lijkt verder een nieuwsarme dag te worden met een typisch rustige vrijdaghandel. De blik van de markt is vooral gericht op het rentebesluit van de Fed van volgende week. Beleggers hopen dan meer duidelijkheid te krijgen over wat de Fed met het steunbeleid gaat doen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Nutreco heeft de acquisitie van het Ecuadoriaanse garnalen- en visvoerbedrijf Gisis voltooid. Met de overname, waarbij 75 procent van de aandelen in handen van Nutreco overgaat, is een bedrag van 81 miljoen euro gemoeid. Nutreco kondigde vorig najaar al aan een meerderheidsbelang in Gisis te nemen.

Imtech

Amerikaanse hedgefondsen speculeren op een verdere koersimplosie van Imtech. Dat zegt directeur Thijs Hovers van een van die partijen, Lucerne Capital, vrijdag in het Financieele Dagblad (FD). Hovers houdt rekening met nog eens een ruime halvering van de koers.

Reesink wil verscheidene activiteiten van Pon Material Handling Europe (PMH-E) overnemen. De acquisitie wordt gefinancierd door een emissie van 16 miljoen euro en een onderhandse plaatsing van certificaten van gewone aandelen Reesink bij Pon voor 9,6 miljoen euro. Daarnaast verstrekt Pon een achtergestelde converteerbare lening.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen vrijdag herstel zien. De Nikkei in Tokio, die een dag eerder nog ruim 6 procent inleverde, eindigde 1,9 procent in de plus. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen en een daling van het aantal uitkeringsaanvragen in de VS.

De aandelenbeurzen in New York stegen donderdag dankzij meevallende macro-economische cijfers en een aantal overnames. De graadmeters leverden op de eerste drie handelsdagen van deze week nog in. De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent hoger op 15.176,08 punten. De S&P 500-index won 1,5 procent tot 1636,36 punten en de Nasdaq steeg 1,3 procent tot 3445,36 punten.

Slot AEX

De meeste Europese beurzen sloten donderdag nagenoeg onveranderd dankzij koersherstel in de financiële sector en bij grondstofgerelateerde bedrijven. Bij de opening leverden de graadmeters nog flink in door de koersval in Tokio en een verlaging van de groeiraming voor de wereldeconomie door de Wereldbank.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 347,23 punten en de MidKap eindigde onveranderd op 528,43 punten. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs stegen 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,6 procent verloor.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3351 dollar waard, tegen 1,3311 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,56 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 104,71 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen