AFN1 okt '13 06:13Aangepast op 1 okt '13 06:29

Deel overheid VS op slot door uitblijven deal

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN) - Een akkoord over de financiering van de Amerikaanse overheid is maandagavond uitgebleven.

De deadline verstreek om 6.00 uur (Nederlandse tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag veel overheidsdiensten gesloten blijven.

Het Witte Huis heeft de diensten opgedragen de sluiting voor te bereiden. Honderdduizenden ambtenaren, volgens Amerikaanse media mogelijk een miljoen, worden met verlof gestuurd.

Alleen overheidsdiensten die het stempel 'onmisbaar' hebben gekregen, blijven draaien. Militairen, voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding werken door. Ook pensioenen en uitkeringen worden gewoon uitgekeerd. Ongeveer 400.000 civiele medewerkers van Defensie worden wel naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld gaan dicht.

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft de overheidsfinanciering afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van 'Obamacare', de wetgeving die alle Amerikanen dwingt een zorgverzekering af te sluiten. De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten ,,afpersen'', zoals zij het omschreven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen