AFN6 nov '13 11:52

Beurzen pakken stijgende lijn weer op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen wisten woensdag de stijgende lijn weer op te pakken.

Na de koersverliezen van een dag eerder trokken de graadmeters zich op aan positieve bedrijfsresultaten. Ook bleef de blik gericht op het rentebesluit in de eurozone op donderdag en het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

,,Na de daling van gisteren pakken we de klim weer op. Het gevoel dat we iets te ver vooruitlopen neemt wel toe, maar ondertussen stijgen we rustig voort en nadert de AEX de 400 punten. De cijfers van ING waren moeilijk in te schatten, maar de sneller dan verwachte opsplitsing van het concern wordt positief ontvangen. Daarnaast profiteert Randstad van de beter dan verwachte resultaten van concurrent Adecco'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 394,77 punten. De MidKap noteerde nagenoeg onveranderd op 611,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,4 en 0,1 procent. De CAC40-index in Parijs ging 0,9 procent omhoog.

Sterkste stijger

ING was met een koerswinst van ruim 4 procent de sterkste stijger in de AEX. De bank en verzekeraar verwacht de afsplitsing van zijn verzekeringsactiviteiten sneller af te ronden dan eerder gedacht en zag de onderliggende nettowinst in het derde kwartaal met bijna 6 procent stijgen. Door een boekverlies op de verkoop van de levensverzekeringsactiviteiten in Zuid-Korea ging de totale nettowinst wel met 85 procent omlaag tot 101 miljoen euro.

Levensmiddelenconcern Unilever had te kampen met een adviesverlaging door Nomura en stond met een verlies van 0,6 procent onderaan in de AEX. Wolters Kluwer klom 0,5 procent na een kwartaalupdate. De omzetgroei van de informatieleverancier voldeed aan de verwachtingen van analisten.

Delta Lloyd

In de MidKap ging Delta Lloyd aan kop met een winst van 3,4 procent. De verzekeraar liet in een handelsbericht weten dat het kostenbesparingsprogramma voor op schema loopt. Vopak was hekkensluiter met een min van ruim 2 procent. Volgens analisten van Rabobank waren de kwartaalcijfers van het tankopslagbedrijf wat aan de zwakke kant.

Adecco klom in Zürich bijna 6 procent. De grootste uitzender ter wereld heeft in het derde kwartaal de vraag naar arbeid in veel Europese landen weer zien aantrekken. De nettowinst steeg 61 procent tot 190 miljoen euro en viel daarmee hoger uit dan analisten hadden voorzien. In Amsterdam stegen concurrenten Randstad en USG People 4 en 2 procent.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3475 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 94,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 106,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen