AFN21 nov '13 12:24

Grieken positief over financiën en groei

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (AFN/BLOOMBERG) - Griekenland verwacht dat zijn overheidsfinanciën dit jaar sterker verbeteren dan eerder gedacht en houdt vast aan de voorspelling van economische groei in 2014.

Dat blijkt uit de nieuwe begroting voor volgend jaar, die donderdag werd ingediend.

De Griekse regering verwacht dat er dit jaar een primair overschot op de begroting van minstens 812 miljoen euro wordt gerealiseerd. Eerder werd uitgegaan van een plus van 344 miljoen euro. Het primaire overschot is het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van de overheid, afgezien van uitgaven aan rente op de staatsschuld. Dit overschot is een voorwaarde voor de Grieken om in aanmerking te komen voor eventuele schuldverlichting door zijn internationale geldschieters.

De begroting is gebaseerd op een verwachte economische groei van 0,6 procent in 2014, na een krimp van 4 procent dit jaar. Dat zou de eerste groei zijn sinds 2007. In de afgelopen 6 jaar is de Griekse economie bijna een kwart gekrompen.

Vooruitgang

Voor volgend jaar rekent de regering op een primair overschot van 3 miljard euro, of 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De omvang van dat overschot is echter nog een strijdpunt met de inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Die zogeheten trojka is minder optimistisch over de Griekse begroting en vindt dat er extra maatregelen nodig zijn om dreigende gaten te dichten.

Een woordvoerder van de EU gaf donderdag aan dat Griekenland ,,vooruitgang'' heeft geboekt. Over het dreigende gat op de begroting moet echter verder worden gesproken, voegde hij eraan toe.

Griekenland heeft de instemming van de trojka voor de begroting nodig om in aanmerking te komen voor de volgende ronde van eerder beloofde noodkredieten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen