AFN30 sep '13 17:44

Italië en VS zetten beurzen op verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met verlies gesloten.

ANP
ANP

De handel stond in het teken van de strijd om de Amerikaanse begroting en de politieke crisis in Italië. Verder deed een tegenvallend bericht over de Chinese industrie de stemming ook geen goed.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,2 procent lager op 374,92 punten. De Midkap zakte 0,3 procent tot 572,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,8 tot 1 procent in.

De politieke problemen in de VS en Italië zorgen voor veel onzekerheid op de markten. In de VS kwam een oplossing voor de aanhoudende begrotingsstrijd tussen Democraten en Republikeinen maandag niet in zicht, waardoor een deel van de Amerikaanse overheid vanaf dinsdag de deuren zal moeten sluiten. In Italië dreigen nieuwe verkiezingen door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie.

HSBC

Voor opening van de beurs bleek uit cijfers van de Britse bank HSBC dat de Chinese industrie in september minder sterk is gegroeid dan eerder werd aangenomen.

Pakketververvoerder TNT Express stond met een verlies van 1,4 procent in de onderste regionen van de AEX. Het bedrijf gaf aan in de komende weken de reorganisatieplannen in Nederland en België aan de betreffende ondernemingsraden voor te zullen leggen. Volgens persbureau Belga worden in België 115 van de 700 banen geschrapt. TNT meldde eerder dit jaar al dat er wereldwijd circa 4000 banen gaan verdwijnen.

Air France-KLM

Grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een plus van bijna 2 procent na een adviesverhoging door HSBC. Uitzender Randstad profiteerde van een adviesverhoging door ING en klom 1,6 procent.

In Frankfurt daalde Siemens bijna 1 procent. Het Duitse technologieconcern schrapt tot en met volgend jaar wereldwijd 15.000 arbeidsplaatsen, waarvan 5000 in Duitsland. In Hengelo verdwenen ongeveer 90 van de 700 banen, daarnaast verdwijnt nog een onbekend aantal banen in Nederland.

De euro was 1,3540 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 101,90 dollar per vat. Brentolie was met 108 dollar per vat 0,6 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen