AFN11 jun '13 17:48

Vrees voor aflopen stimulering drukt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met verlies.

ANP
ANP

De stemming onder beleggers was bedrukt door de vrees dat centrale banken wereldwijd de stimuleringsprogramma’s zullen afbouwen. De Bank of Japan zei dinsdag geen verdere steunprogramma’s te hebben genomen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 350,30 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 527,75 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,9 en 1,4 procent.

De Bank of Japan besloot dinsdag geen nieuwe maatregelen te nemen om de onrust op de Japanse obligatiemarkt te beteugelen. Het besluit was een tegenvaller. Veel analisten rekenden vooraf op aanvullende maatregelen van de centrale bank om de stijgende rentes op de kapitaalmarkt aan te pakken.

Duitsland

De blik van de markt was ook gericht op Duitsland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties in strijd is met de Duitse grondwet.

Grootste daler in de AEX was postbezorger PostNL met een min van 2,8 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor 2,7 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een plus van 2,2 procent.

Randstad

De uitzenders Randstad en USG People zakten tot 2,4 procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten tussen eind april en medio mei verder is afgenomen. De omzet van de uitzendbedrijven daalde in die periode met 4 procent.

Op de lokale markt ging Spyker ruim 18 procent omlaag. De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan. Volgens een Amerikaanse rechter had GM het recht om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren.

De euro was 1,3273 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 94,88 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper, op 102,38 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen