AFN5 aug '13 08:39Aangepast op 5 aug '13 08:59

ACM verlaagt tarieven doorgeven gesprek

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - De tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken worden per 1 september verlaagd.

De verwachting is dat de consument hiervan uiteindelijk gaat profiteren. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekendgemaakt.

Aanbieders mogen straks voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,019 cent per minuut berekenen. Nu is dat nog 2,4 cent. Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut.

De kosten voor mobiel bellen worden voor 5 tot 10 procent bepaald door de hoogte van het zogenoemde afgiftetarief. Voor vast bellen is dit lager. Op dit onderdeel van het beltarief heeft elke aanbieder een monopolie doordat de beller niet kan kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Dat is de reden dat de ACM de hoogte van deze afgiftetarieven vaststelt.

Niet verplicht

De aanbieders zijn niet verplicht de verlaging van de afgiftetarieven door te berekenen aan de klant. Maar de ervaring in de afgelopen 10 jaar leert dat dit wel voor een deel gebeurt, zei een woordvoerder van de ACM in een toelichting.

De toezichthouder heeft de afgiftetarieven sinds 2003 stapsgewijs naar beneden gebracht. Voor mobiel waren de afgiftetarieven oorspronkelijk rond de 20 cent per minuut en voor vast ruim 1 cent per minuut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen