AFN5 nov '13 18:25

'EU beboet zes banken voor rentefraude'

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - Zes grote financiële instellingen kunnen boetes tegemoet zien van de Europese Commissie voor fraude met een rentetarief dat banken gebruiken voor onderlinge transacties.

Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op gezag van welingelichte bronnen.

De Europese Commissie begon 2 jaar geleden een onderzoek naar mogelijke manipulatie van het zogenoemde Euribor-tarief. Net als Libor, het rentetarief waar handelaren van onder meer Rabobank mee sjoemelden, wordt Euribor als maatstaf gebruikt voor de rentes op allerlei andere producten, zoals hypotheken en spaarrekeningen.

De banken die nu op de vingers worden getikt zijn Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC, Royal Bank of Scotland, Crédit Agricole en Société Générale. De strafmaat moet nog worden vastgesteld. Een aantal banken heeft al een schikking getroffen voor een lagere boete. Barclays verklikte het kartel en krijgt geen straf, aldus Reuters.

Vorige week werd bekend dat Rabobank schikkingen van in totaal 774 miljoen euro heeft getroffen met verscheidene toezichthouders in de Libor-affaire. Topman Piet Moerland kondigde zijn vervroegde vertrek bij de bank aan. Eerder waren Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet wegens Libor-manipulatie.

Gerelateerde artikelen