AFN1 okt '13 07:54Aangepast op 1 okt '13 08:41

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs begint dinsdag naar verwachting vlak tot licht hoger.

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De handel blijft in het teken staan van de begrotingscrisis in de Verenigde Staten.

,,De AEX begint vlak tot 1 punt hoger. In de VS is het niet gelukt om een overstemming te bereiken over de begroting voor 2014. Voor het eerst in 17 jaar zullen daardoor tal van overheidsdiensten worden gesloten. Het is nu afwachten wat er verder gaat gebeuren. Hoe langer de sluiting gaat duren hoe meer schade er wordt aangericht aan de economie. Nog belangrijker is dat het Amerikaanse schuldenplafond wordt verhoogd. Die discussie zal in de komende weken losbarsten“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De deadline in de Verenigde Staten verstreek om 6.00 uur (Nederlandse tijd). Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag veel overheidsdiensten gesloten blijven. Honderdduizenden ambtenaren, volgens Amerikaanse media mogelijk een miljoen, worden met verlof gestuurd.

KPN

De onderhandelingen tussen KPN en het Mexicaanse América Móvil (AMX) zijn in een zeer lastige fase beland. De partijen zijn het niet eens over de overnameprijs, aldus ingewijden dinsdag tegen persbureau Bloomberg. KPN mikt op een overnamebod van 2,65 euro per aandeel, terwijl AMX niet verder wil gaan dan de al eerder aangegeven 2,40 euro per aandeel, aldus de bronnen.

Unilever weet waarschijnlijk de aandacht op zich gericht. Het concern heeft de groei op veel van zijn opkomende markten in het lopende kwartaal verder zien afnemen, zo meldde het vooruitlopend op bijeenkomsten met investeerders. Unilever gaf aan dat de vertraging van de opkomende markten de afgelopen tijd is versterkt door de aanzienlijke verzwakking van lokale valuta.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend kleine winsten zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger. Beleggers reageerden positief op een rapport waaruit blijkt dat de stemming onder grote Japanse industriebedrijven is toegenomen. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent na het besluit van de Australische centrale bank om de rente onveranderd te laten op 2,5 procent. In Hongkong en China waren de beurzen gesloten vanwege een nationale feestdag.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten maandag met verlies in afwachting van het verstrijken van de deadline voor het begrotingsakkoord. Bij het slot van de beurshandel was een compromis nog niet in zicht.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,8 procent in de min op 15.129,67 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1681,55 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3771,48 punten 0,3 procent onder de slotstand van vrijdag.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook achteruit. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,2 procent lager op 374,92 punten. De Midkap zakte 0,3 procent tot 572,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,8 tot 1 procent in.

De euro was dinsdag voor opening van de beurs 1,3542 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 102,03 dollar per vat. Brentolie zakte 0,6 procent tot 107,73 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen