AFN24 sep '13 08:12Aangepast op 24 sep '13 08:43

'Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs opent dinsdag waarschijnlijk licht lager.

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine verliezen beginnen. De blik blijft gericht op Duitsland, waar later op de ochtend het ondernemersvertrouwen bekend wordt gemaakt. In de Verenigde Staten staan vanmiddag de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen op het programma.

,,De AEX begint zo’n 1 punt lager. De markt is verzadigd en vermoeid aan de bovenkant. Mogelijk dat we na de opening verder weg zullen zakken. We hebben dit jaar nog geen grote correctie gehad van meer dan 5 procent. In de VS worden de messen geslepen over het schuldenplafond. Voor het einde van deze maand moet er een akkoord liggen anders kunnen de Amerikanen niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het bestuur van Air France-KLM heeft maandag gesproken over de situatie rond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitala. Wat de bespreking heeft opgeleverd is vooralsnog niet openbaar gemaakt. Volgens de Franse krant Les Echos zal de Frans-Nederlandse combinatie haar belang in de Italiaanse luchtvaarder Alitalia vergroten van 25 procent tot 50 procent, maar niet verder. Als het belang groter wordt moet het bedrijf de schuld van de Italianen namelijk opnemen op de balans.

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omlaag in navolging van de koersverliezen in Europa en New York. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, sloot de Nikkei 0,1 procent lager. Een duurdere Japanse yen zette de Japanse exportbedrijven onder druk.

De handel op Wall Street verliep maandag in mineur. Uiteenlopende opmerkingen van Fed-bestuurders over de beslissing van de Fed om het steunprogramma nog niet af te bouwen en onzekerheid over de Amerikaanse begroting en het bereiken van het schuldenplafond drukten de stemming.

Dow

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 15.401,38 punten en de brede S&P 500 verloor 0,5 procent tot 1701,84 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde met 0,3 procent tot 3765,288 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag met verlies. De koersdalingen bleven enigszins beperkt dankzij een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer en positief macro-economisch nieuws uit de eurozone.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 379,55 punten. De MidKap daalde met 0,2 procent tot 573,51 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,8 en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, ondanks de verkiezingsoverwinning van bondskanselier Angela Merkel.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3500 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 103,46 dollar per vat. Brentolie daalde ook 0,1 procent in prijs, tot 108,08 dollar.

Gerelateerde artikelen