AFN23 sep '13 17:06Aangepast op 23 sep '13 20:58

ECB bereid tot nieuwe liquiditeit voor banken

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN) - De Europese Centrale Bank is bereid om een nieuwe herfinancieringsoperatie op te zetten als Europese banken daar behoefte aan hebben.

EPA
EPA

Dat zei ECB-president Mario Draghi maandag in een verklaring aan het Europese Parlement.

Volgens Draghi neemt de afhankelijkheid van banken van de lange-termijn ECB-financiering steeds verder af. Steeds meer langetermijnleningen worden afbetaald. Maar mocht het nodig zijn, zal de ECB nieuwe langlopende leningen verstrekken om de geldmarkten op het juiste niveau te handhaven, aldus de centrale bankpresident.

De opmerkingen van Draghi wijzen er op dat de ECB overweegt extra maatregelen te nemen om de rentetarieven die banken onderling betalen in toom te houden. Eerder waarschuwden ECB-functionarissen al voor de risico's die hogere tarieven met zich meebrengen, schrijft de krant The Wall Street Journal maandag.

De ECB heeft vanaf 2011 meer dan 1 biljoen euro aan leningen verstrekt aan banken in de vorm van 3-jarige leningen, een aanzienlijk langere periode dan de centrale bank daarvoor handhaafde. Het programma, bekend onder de afkorting LTRO, was bedoeld voor banken die moeite hadden op de gebruikelijke wijze - via leningen van andere banken - aan geld te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen