AFN19 nov '13 09:15Aangepast op 19 nov '13 09:46

AEX doet stapje terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met een klein verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen deden een stapje terug in navolging van de overwegend lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers lijken wat winst te nemen na de recente opmars. Ook wordt gewacht op een Duits vertrouwenscijfer, dat later op de ochtend verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 396,51 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 611,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,3 tot 0,6 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM stond bovenaan in de AEX met een winst van 3,5 procent na afsplitsing van het farmacieonderdeel. DSM richt samen met investeringsbedrijf JLL Partners een nieuw bedrijf op, waarin DSM Pharmaceutical Products (DPP) wordt gecombineerd met het Amerikaanse Patheon. De naam van de nieuwe onderneming, die voor 51 procent in handen is van JLL en voor 49 procent van DSM, is nog niet bekend, maar de organisatie gaat voorlopig door het leven als NewCo.

KPN

Telecomconcern KPN steeg ruim 2 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was uitzender Randstad met een verlies van meer dan 1 procent.

ING won 0,3 procent. De bank en verzekeraar verkoopt een belang van 11,3 procent in de Braziliaanse verzekeraar SulAmérica aan Swiss Re. De totale opbrengst van de verkoop is ongeveer 185 miljoen euro. ING houdt hier naar verwachting een boekwinst van 100 miljoen euro aan over.

Accell

Bij de kleinere bedrijven leverde Accell 5,7 procent in na een winstwaarschuwing. De fietsfabrikant heeft na het door slecht weer verpeste voorjaar geen echte inhaalslag kunnen maken.

In Londen klom Easyjet 4,5 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft de omzet in het afgelopen boekjaar, dat eind september eindigde, met ruim 10 procent zien stijgen tot 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro). De winst voor belastingen nam met ruim 50 procent toe.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3525 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92,95 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 108,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen