AFN15 nov '13 09:30Aangepast op 15 nov '13 09:52

Boskalis straalt op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs liet vrijdagochtend een vlak beeld zien.

Ook op de andere Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen beperkt. Beleggers namen wat gas terug na de sterke stijging van een dag eerder. Boskalis straalde op het Damrak na een verhoging van de winstverwachting.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 395,21 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 609,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 0,2 procent, terwijl de FTSE-index in Londen nagenoeg onveranderd noteerde.

Boskalis klom ruim 4 procent en voerde daarmee de stijgers in de MidKap aan. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft een zeer goed derde kwartaal achter de rug en verhoogde zijn winstverwachting voor 2013 tot minstens 360 miljoen euro. Eerder werd op een nettowinst van minstens 330 miljoen euro gemikt.

Shell

In de AEX ging olieconcern Shell aan kop met een winst van 1 procent. Grootste daler was bierbrouwer Heineken met een verlies van meer dan 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte de Nederlandse Apparatenfabriek (Nedap) 2 procent. Het bedrijf maakte donderdag na de slotbel bekend dat de nettowinst dit jaar 30 tot 45 procent lager uitvalt dan in 2012 terwijl de omzet nagenoeg gelijk zal blijven. De verwachte winstdaling is vooral het gevolg van ,,flinke'' investeringen en versterking van de organisatie.

Galapagos

Galapagos won 0,6 procent. Het biotechnologiebedrijf verwacht aan het einde van dit jaar een betere kaspositie te hebben dan eerder werd aangegeven. Het bedrijf handhaafde daarnaast de verwachting dat de omzet over het hele jaar uitkomt op 160 miljoen euro. De resultaten van het derde kwartaal waren ,,in lijn met de verwachtingen'', gaf Galapagos aan, zonder concrete cijfers te melden.

In Parijs klom Vivendi ruim 3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Franse media- en telecombedrijf handhaafde daarbij de doelstellingen voor dit jaar.

De euro was 1,3455 dollar waard, tegen 1,3470 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 108,61 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen