AFN10 jun '13 11:19

Italiaanse economie krimpt sterker

Auteur: ANP Nieuws

ROME (AFN/BLOOMBERG) - De Italiaanse economie is in het eerste kwartaal sterker gekrompen dan aanvankelijk werd aangenomen door de eerste daling van de export in bijna 4 jaar.

Dat blijkt uit de definitieve cijfers die het nationale statistiekbureau Istat maandag naar buiten bracht.

De economie slonk met 0,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Bij de eerste raming, op 15 mei, werd nog uitgegaan van een krimp van 0,5 procent. De bijstelling is het gevolg van een sterker dan verwachte afname van de export en een daling van de consumentenbestedingen als gevolg van de aanhoudende recessie. De export nam met 1,9 procent af, de eerste daling op kwartaalbasis sinds het tweede kwartaal van 2009. De import daalde met 1,6 procent.

Eerder op de dag werd bekendgemaakt dat de industriële productie in Italië in april daalde, terwijl economen en ongewijzigs productieniveau ten opzichte van maart voorzagen. Dat impliceert dat het lopende kwartaal de achtste driemaands periode van recessie wordt, de langste periode van krimp in ten minste 20 jaar. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelde eind mei dat de Italiaanse economie dit jaar 1,8 procent zal krimpen, gevolgd door een groei van 0,4 procent in 2014.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen