AFN31 mei '13 10:58Aangepast op 31 mei '13 15:23

Marine Harvest verhoogt bod op Cermaq

Auteur: ANP Nieuws

BERGEN (AFN) - De Noorse viskweker Marine Harvest heeft zijn bod op visvoerfabrikant Cermaq verhoogd.

Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Het bod in aandelen en cash staat nu omgerekend op 107 kronen per aandeel Cermaq en waardeert de onderneming in totaal op 9,9 miljard kronen (1,3 miljard euro).

Marine Harvest liet weten de gesprekken met het bestuur van Cermaq te hebben beëindigd zonder overeenkomst te hebben bereikt over een transactie. Desalniettemin verhoogde Marine Harvest het bod en wacht het nu op de reactie van aandeelhouders. Marine Harvest, dat al 5,4 procent van de aandelen Cermaq bezit, wil in totaal minimaal 50 procent van het bedrijf in handen krijgen. Cermaq is voor ruim 43 eigendom van de Noorse overheid.

Het eventueel slagen van de overname van Cermaq door Marine Harvest is van belang voor het Nederlandse diervoerderbedrijf Nutreco. Cermaq is het moederbedrijf van visvoerleverancier Ewos, dat concurreert met Nutreco. Daarnaast zou een deel van de groeimogelijheden voor Nutreco in Chili, waar Cermaq ook actief is, aan de neus van het bedrijf voorbij kunnen gaan. Marine Harvest is momenteel een belangrijke afnemer van Nutreco.

Analisten meldden afgelopen dagen overigens dat de meeste beleggers deze gevolgen voor Nutreco al hebben ingeprijsd. Het aandeel noteerde vrijdag 1,2 procent lager op 33,34 euro. De MidKap-index stond 0,6 procent lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen