AFN5 jun '13 09:17Aangepast op 5 jun '13 09:54

AEX begint in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag in de min begonnen.

Ook de andere Europese aandelenbeurzen openden lager in navolging van de koersverliezen in Azië en New York. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van meer macro-economische publicaties uit de eurozone en de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,6 procent lager op 358,13 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 538,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,3 en 0,5 procent. In Tokio eindigde de Nikkei 3,8 procent lager. Beleggers vonden de nieuwe economische groeiplannen van de Japanse premier Shinzo Abe tegenvallen.

In de eurozone worden later op de ochtend nog de inkoopmanagersindex van de dienstensector, de economische groeicijfers en de detailhandelsverkopen bekendgemaakt. Later op de dag verschuift de aandacht naar de Verenigde Staten, waar salarisstrookverwerker ADP zijn banenrapport zal presenteren.

Grootste daler

Uitgeefconcern Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door ING. Supermarktbedrijf Ahold had te kampen met een adviesverlaging door SNS Securities en verloor 1,3 procent. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een winst van meer dan 2 procent.

In de MidKap slootvastgoedonderneming NSI de rij met een min van 1 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming stond bovenaan met een plus van 3,7 procent.

Tesco

Tesco zakte 2,7 procent in Londen. De Britse supermarktketen heeft zijn omzet in het eerste kwartaal, dat eindigde op 25 mei, sterker zien dalen dan door analisten was verwacht. Tesco heeft moeite om zijn dominante marktpositie in Groot-Brittannië te handhaven door toenemende concurrentie van discounters en andere rivalen.

De euro was 1,3080 dollar waard, tegen 1,3070 dollar bij sluiting van de Europese markten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,75 dollar per vat. Brentolie 0,3 procent tot 103,53 dollar.

Gerelateerde artikelen