AFN2 jul '13 15:28

Werkgroep voor euro-obligaties opgericht

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (AFN) - De speciale werkgroep die de wenselijkheid en haalbaarheid van het invoeren van euro-obligaties gaat onderzoeken, is opgericht.

José Manuel Barroso. EPA
José Manuel Barroso. EPA

Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg bekend. De Amsterdamse hoogleraar en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank, Lex Hoogduin, is een van de leden van de expertgroep.

Het Europees Parlement wilde dat er werk zou worden gemaakt van het op Europees niveau gezamenlijk op de markt brengen van schuldpapier. Maar voor veel landen, waaronder Nederland, ging dit veel te ver. Er werd toen afgesproken dat er wel een werkgroep zou komen die kijkt naar de risico's, voorwaarden, wettelijke eisen en financiële consequenties bij het uitgeven van zogeheten eurobonds.

De expertgroep kijkt ook naar de mogelijkheden van het bundelen van overheidsschulden. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de oprichting van een zogeheten aflossingsfonds waarin de staatsschulden boven de Europese norm van 60 procent van het bruto binnenlands product worden samengevoegd. In 25 jaar moet dan met uitgegeven obligaties deze schulden afbetaald worden.

De werkgroep telt 11 leden en staat onder leiding van een voormalige directeur van de Europese Centrale Bank, de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell. Het is de bedoeling dat de groep voor maart 2014 met haar bevindingen komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen