AFN29 jul '13 15:51Aangepast op 29 jul '13 16:43

Beurzen klimmen in rustige markt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag tijdens een rustige handelssessie voorzichtig omhoog.

ANP
ANP

De stemming werd gesteund door overnamespeculatie. Een forse koersdaling van de Japanse beurs hield de winsten echter beperkt. In Amsterdam werd TNT Express afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 368,65 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 543,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen licht. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening van de markt 0,2 procent in de min.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van ruim 5 procent. Beleggers reageerden positief op de mededeling dat América Móvil (AMX) zijn samenwerkingsovereenkomst met het Nederlandse telecomconcern heeft opgezegd. De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid zijn belang in KPN uit te breiden tot 30 procent of meer.

TNT Express

De kwartaalresultaten van TNT Express vielen in minder goede aarde. De pakketvoerder leed in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 280 miljoen euro en verwacht dat de omstandigheden de rest van het jaar moeilijk blijven. Het aandeel ging 4,6 procent achteruit en was daarmee de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

In de MidKap klom Ziggo 3,6 procent. Afgelopen weekeinde werd bekend dat Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, zijn belang in het kabelbedrijf heeft vergroot van 18,2 procent naar 28,5 procent.

Ingenieursbedrijf Oranjewoud steeg 4,1 procent. Dochteronderneming Strukton heeft een opdracht ter waarde van bijna 1 miljard euro binnengehaald voor de bouw van een deel van een nieuw metronetwerk in Saudi-Arabië. Het is de grootste opdracht ooit voor Strukton.

Ryanair

Ryanair verloor in Dublin 2,6 procent. De grootste prijsvechter van Europa heeft de winst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar zien dalen, onder meer door hogere brandstofkosten. Elan won daarentegen 5,3 procent. De Amerikaanse medicijnenfabrikant Perrigo koopt zijn Ierse branchegenoot voor circa 6,5 miljard euro.

In Parijs klom Danone 3,6 procent. Het Franse voedingsmiddelenbedrijf boekte in het tweede kwartaal meer omzet dan verwacht. Vooral de verkoop van babyvoeding in China nam sterk toe.

De euro was 1,3250 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 104,52 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen