AFN19 jun '13 12:35Aangepast op 19 jun '13 13:07

IMF: Europa moet meer doen voor Spanje

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (AFN) - Europa moet meer doen om de noodzakelijke economische veranderingen in Spanje te ondersteunen.

Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

De spanningen op de financiële markten zijn weliswaar afgenomen, maar dat vertaalt zich nog niet in betere economische vooruitzichten in Spanje en de rest van de eurozone, waarschuwt het IMF. Daarvoor is volgens het fonds in ieder geval de snelle invoering van de beloofde Europese bankenunie noodzakelijk. Op die manier kan het sterke verband tussen de problemen van banken en de zwakke staat van de overheidsfinanciën van veel landen worden gebroken.

Spanje moet volgens het IMF zelf meer doen om zijn arbeidsmarkt aan de praat te krijgen. Ondanks eerdere hervormingen kampt het Zuid-Europese land nog altijd met een torenhoge werkloosheid. Daarbij moet het land zijn dienstensector verder liberaliseren en andere barrières voor groei wegnemen. Het fonds pleit verder voor een akkoord tussen werkgevers en werknemers, waarbij bedrijven meer banen beloven tegen een verdere matiging van de lonen.

Het IMF verwacht dat de Spaanse economie in de loop van dit jaar weer kan gaan groeien. De vooruitgang zal echter bescheiden zijn en weinig effect hebben op de werkgelegenheid. Daarbij bestaat het risico dat de aanhoudend moeilijke economische omstandigheden de toch al zwakke Spaanse banken verder onder druk zetten en zorgen voor een verdere afname van de kredietverlening.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen