AFN31 mei '13 22:23

Wall Street eindigt mei met verlies

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De aandelenmarkten in New York zijn vrijdag met verlies een goede maand mei uitgegaan.

Sterke cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de industrie gaven beleggers het gevoel dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan terugschroeven.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 1,4 procent lager op 15.115,57 punten. De brede S&P 500 zakte 1,4 procent tot 1630,74 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 3455,91 punten.

De S&P sloot de zevende maand met winst op rij en ging in mei met 2,1 procent omhoog. Afgelopen maand werden records neergezet door de graadmeter.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de VS is in mei naar het hoogste niveau gestegen in bijna 6 jaar. Verder bleek dat de industrie rond Chicago in mei krachtig is gegroeid, na een krimp een maand eerder. Amerikaanse consumenten gaven in april wel onverwacht minder uit dan een maand eerder. De bestedingen namen met 0,2 procent af, terwijl was gerekend op een stabilisering.

Fed-voorzitter Bernanke heeft gezegd dat de omvang van het steunprogramma kan worden verminderd als de Amerikaanse economie overtuigend groeit. Beleggers waren daarom voorzichtig en namen wat winsten.

Dell

Het aandeel Dell klom 0,6 procent. De computerfabrikant raadt zijn aandeelhouders aan het bod van oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell en investeerder Silver Lake te accepteren. Zij willen het bedrijf voor 24,4 miljard dollar van de beurs halen. Het bod is niet onomstreden. Aandeelhouders van Dell hebben een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen omdat zij vinden dat het concurrerende bod van miljardair Carl Icahn beter is.

De onlinevideotheek Netflix ging 1,6 procent omhoog na een bericht dat het aandeel wordt opgenomen in de Nasdaq 100 Stock Index in juni.

De euro was 1,2996 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 91,74 dollar per vat. Brentolie zakte 2 procent tot 100,15 dollar. Oliekartel OPEC liet na overleg in Wenen weten het productieplafond voor de rest van dit jaar te handhaven op 30 miljoen vaten per dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen