AFN20 nov '13 13:28Aangepast op 20 nov '13 13:53

EU-parlement: meer vrouwen in top bedrijven

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (AFN) - Het Europees Parlement (EP) wil meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

ANP
ANP

Beursgenoteerde ondernemingen in de EU zouden er voor moeten zorgen dat in 2020 40 procent van hun toezichthouders vrouw is.

Het EP in Straatsburg ging woensdag akkoord met een wetsvoorstel dat het glazen plafond moet doorbreken. Nu tellen de raden van bestuur van de grootste EU-bedrijven slechts 17 procent vrouwen. De EP'ers maken een uitzondering voor bedrijven tot 250 werknemers.

Het EP zal met de EU-lidstaten een compromis moeten vinden. Nederland en andere landen zien niets in Europese richtlijnen voor vrouwenquota.

Uitslag

GroenLinks verwelkomt de uitslag van de stemming. De partij wil een einde aan de jaren 50-mentaliteit in de top van grote Europese bedrijven, zegt EP'er Marije Cornelissen in een verklaring: ,,Het is tijd voor transparante selectieprocedures in plaats van old-boys-networks.''

Grote bedrijven zouden bij een selectieprocedure de voorkeur moeten geven aan een vrouw als de mannelijke kandidaten even geschikt blijken. Het EP wil ondernemingen straffen die daar geen zin in hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen