AFN4 nov '13 15:02

‘Wall Street begint licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zullen maandag waarschijnlijk licht hoger beginnen.

De positieve stemming van afgelopen vrijdag lijkt daarmee te worden voortgezet. Beleggers wachten nog op de fabrieksorders, die een halfuur na opening van de markt naar buiten komen.

Ook wordt uitgekeken naar het maandelijkse banenrapport, dat vrijdag verschijnt. Daaruit moet blijken hoeveel banen er in de Verenigde Staten zijn gecreëerd in oktober, de maand waarin de Amerikaanse overheid lange tijd gesloten was. Donderdag wordt verder een eerste schatting gepresenteerd van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal.

Aan het bedrijvenfront gaat de aandacht deze week uit naar de beursgang van Twitter, die donderdag wordt verwacht. De populaire internetberichtendienst mikt op een prijs van 17 tot 20 dollar per aandeel, waarmee de beursgang het bedrijf zo'n 1,7 miljard dollar kan opleveren.

Blackberry

Ook Blackberry staat in de schijnwerpers. Maandag bleek dat de verkoop van de maker van smartphones niet doorgaat. Blackberry blijft voorlopig op de beurs. In tegenstelling tot eerdere berichten brengt investeerder Fairfax, die al een belang heeft van 10 procent, geen bod uit. Wel steekt Fairfax samen met andere institutionele beleggers 1 miljard dollar in Blackberry.

Het voedingsmiddelenbedrijf Kellogg, vooral bekend van de cornflakes, liet weten flink het mes te zetten in zijn personeelsbestand. De komende 4 jaar schrapt het bedrijf wereldwijd 7 procent van de circa 31.000 arbeidsplaatsen. Kellogg maakte verder bekend dat de omzet in het derde kwartaal is uitgekomen op 3,7 miljard dollar (2,7 miljard euro), net zoveel als een jaar eerder. De nettowinst nam licht toe tot 326 miljoen dollar.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,1 en 0,5 procent voor de Amerikaanse beurzen. De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag licht hoger. De handel kreeg steun van een meevallend cijfer over de Amerikaanse industrie. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 15.615,55 punten.

Gerelateerde artikelen