AFN13 nov '13 11:06Aangepast op 13 nov '13 11:23

Industriële productie eurozone neemt af

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (AFN) - De industriële productie in de eurozone is in september met 0,5 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand.

Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag bekend.

Economen voorspelden in doorsnee dat de productie met 0,3 procent zou afnemen in vergelijking met augustus. Die maand nam de industriële productie in het eurogebied met 1 procent toe.

Op jaarbasis ging de productie in september met 1,1 procent omhoog. Hier werd in doorsnee gerekend op stagnatie.

Productie

In de gehele Europese Unie ging de productie in september met 0,2 procent omlaag ten opzichte van augustus. In vergelijking met een jaar eerder steeg de productie in de EU met 1,2 procent.

Volgens Eurostat werden in de EU op maandbasis de sterkste productiedalingen gemeten in Portugal (min 11,2 procent), Luxemburg (min 4,1 procent), Kroatië (min 3,3 procent) en Tsjechië (min 2,8 procent). De sterkste productiegroei kwam voor rekening van Ierland (plus 2,9 procent), Roemenië (plus 2,4 procent), Hongarije (plus 1,8 procent) en Polen (plus 1,4 procent).

In Nederland nam volgens Eurostat in september de industriële productie op maandbasis met 0,7 procent toe. Op jaarbasis ging het om een plus van 1,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen