AFN1 okt '13 09:07Aangepast op 1 okt '13 09:24

Nederlandse industrie leeft op

Auteur: ANP Nieuws

ZOETERMEER (AFN) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in september toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011.

De productie liet zelfs de sterkste groei zien sinds juli 2006. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,5 in augustus tot 55,8 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. In april 2011 stond de index op 59,2. In februari van dat jaar werd met 60,7 de hoogste stand sinds het begin van de metingen in mei 2001 bereikt.

Het aantal nieuwe orders groeide sterk. ,,De toename was groter dan in de voorgaande maand en de grootste sinds april 2011'', aldus de Nevi. Een verbetering van de vraag en de introductie van nieuwe producten waren redenen voor de groei.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de sector nam in september licht toe, waarmee een einde kwam aan een periode van 7 maanden waarin deze daalde. Bedrijven die personeel in dienst namen maakten bovendien melding van grotere activiteit en plannen om de productiecapaciteit te vergroten, aldus Nevi. Voor de tweede maand op rij nam de voorraad ingekochte materialen toe, in de sterkste mate in bijna tweeënhalf jaar.

Professor Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven verwacht dat de positieve ontwikkeling van de inkoopmanagersindex de komende maanden aanhoudt. ,,Tot het moment dat inkoop- en verkoopprijzen door het plafond gaan. Dan zal er een einde komen aan deze ontwikkeling.'' Zover is het echter nog lang niet, aldus Van Weele. ,,Ik verhoog mijn rapportcijfer naar een 6,5. We zijn op weg naar een ruime voldoende, een mooi perspectief.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen