AFN7 aug '13 08:03Aangepast op 7 aug '13 11:03

Delta Lloyd verkleint verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Delta Lloyd heeft zijn nettoverlies in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk verkleind ten opzichte van een jaar eerder.

ANP
ANP

De operationele winst ging daarbij met 5 procent achteruit. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend.

Delta Lloyd boekte afgelopen halfjaar een nettoverlies van 103 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 942 miljoen euro. Het netto operationeel resultaat kwam uit op 209 miljoen euro, tegen 220 miljoen euro vorig jaar. De bruto premie-inkomsten zakten met circa 400 miljoen euro tot 2,4 miljard euro. Dit kwam door dalende inkomsten uit levensverzekeringen, bij de schadeverzekeringen bleven de premie-opbrengsten stabiel.

De verzekeraar drong zijn operationele kosten afgelopen halfjaar terug tot 378 miljoen euro en ligt daarmee naar eigen zeggen voor op de besparingsdoelen. Het bedrijf komt in november met nieuwe doelstellingen op dit gebied en wilde dat woensdag nog niet concretiseren.

IGD

De solvabiliteit (IGD) verbeterde afgelopen halfjaar van 177 naar 184 procent eind juni. De downgrade van Frankrijk door Fitch, die na de balansdatum gebeurde, heeft echter een negatief effect op de solvabiliteit van Delta Lloyd. Zonder de afwaardering van de kredietbeoordelaar, waardoor nu alle grote kredietbeoordelaars het land zijn AAA-rating hebben ontnomen, zou de solvabiliteit eind juli zijn uitgekomen op 186 procent. Door de afwaardering bedroeg de solvabiliteit echter 171 procent.

Het operationele resultaat van Delta Lloyd werd afgelopen halfjaar gedrukt door een daling met 30 miljoen euro van de resultaten op beleggingen, onder meer in technisch dienstverlener Imtech.

Onwaarschijnlijk

Het Verbond van Verzekeraars praat volgens topman Niek Hoek met De Nederlandsche Bank (DNB) over hoe de verzekeringsverplichtingen nu uitgerekend moeten worden. Hoek acht het overigens onwaarschijnlijk dat Nederland een afwaardering krijg. ,,Gezien de solide financiële positie is het niet nodig dat Nederland een afwaardering krijgt'', aldus de bestuurder.

Hoek vindt de resultaten van Delta Lloyd ,,bevredigend'', gezien de moeilijke markt. Volgens hem heeft Delta Lloyd een ,,veelbelovende pijplijn voor nieuwe collectieve pensioencontracten''. Daarnaast wees Hoek erop dat de nieuwe periodieke levensverzekeringspremies in het eerste halfjaar groeiden en dat de winst in het schadeverzekerings- en bankbedrijf is hersteld. ,,Al met al zijn wij goed gepositioneerd voor duurzame winstgevendheid'', concludeerde hij.

Delta Lloyd heeft zijn blootstelling aan Zuid-Europese en Ierse staatsleningen afgelopen halfjaar flink uitgebreid. Die portefeuille groeide van 59 miljoen euro eind december 2012 naar 333 miljoen euro op 30 juni dit jaar. Volgens de verzekeraar werd hiermee ingespeeld op de gunstige verhouding tusssen het rendement en de risico's van Italiaanse en Ierse obligaties. Hoek sprak van een omslagpunt in de eurozone.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen