AFN25 jun '13 09:23Aangepast op 25 jun '13 09:52

AEX begint in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag in de plus begonnen.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten lieten eveneens wat herstel zien. Na de stevige verliesbeurt een dag eerder gingen beleggers voorzichtig op zoek naar koopjes.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,7 procent hoger op 334,42 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 509,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,8 en 1,2 procent.

In Londen zakte blikjesmaker Rexam 4,8 procent. De Britse leverancier van onder meer Coca-Cola, Red Bull en Carlsberg gaf een winstwaarschuwing. Het uitblijven van mooi zomerweer in West-Europa zet in combinatie met de toch al lastige economische omstandigheden de vraag naar bier- en frisdrankblikjes onder druk.

Grootste stijger

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van ruim 4 procent. Chipmachinemaker ASML stond onderaan met een verlies van 0,3 procent.

Gemalto won 0,1 procent. De specialist in digitale beveiliging gaat betaalkaarten leveren aan Mobile Financial Services, een joint-venture van Telefónica en MasterCard. Financiële details werden niet gegeven.

Goed resultaat

In de MidKap stond Pharming bovenaan met een plus van meer dan 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft samen met zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Santarus in een klinisch onderzoek een goed resultaat geboekt met het medicijn tegen plotseling opkomende zwellingen, Ruconest. Grootste daler was verzekeraar Delta Lloyd met een min van 0,4 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg Accsys ruim 7 procent. Het bedrijf wist het nettoverlies in het boekjaar 2013, dat op 31 maart afliep, te verkleinen. De ontwikkelaar van chemicaliën om hout te verduurzamen kwam onder de streep 11 miljoen euro tekort, tegen 14,4 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met een kwart tot 18,8 miljoen euro.

De euro was 1,3138 dollar waard, tegen 1,3096 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,45 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 101,34 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen