AFN24 okt '13 12:10

Moody's positief over toezicht verzekeraars

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - De nieuwe toezichtsregels die onlangs zijn aangekondigd verbeteren het risicoprofiel van Nederlandse levensverzekeraars.

Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag.

Moody's reageerde op de aankondiging van het ministerie van Financiën eerder deze maand dat het toezicht op Nederlandse (middel)grote levensverzekeraars wordt aangescherpt. Met behulp van een nieuw zogenoemd risicogewogen solvabiliteitscriterium wordt getoetst hoe de financiële positie van een verzekeraar eruit zou zien na bijvoorbeeld een aandelen-, vastgoed- of renteschok.

Het nieuwe criterium stelt De Nederlandsche Bank (DNB) beter in staat om toezicht te houden en tijdig in te grijpen als dat nodig is. Aan de hand van het criterium wordt mede bepaald of een levensverzekeraar een verklaring van geen bezwaar nodig heeft voordat er dividend mag worden uitgekeerd.

Moody's geeft aan dat de solvabiliteit van de vijf grootste Nederlandse verzekeraars er momenteel goed uitziet. De huidige regels houden volgens de kredietbeoordelaar echter te weinig rekening met de gevolgen van de aanhoudend lage rente en andere risico's in de markt. De introductie van een nieuw, meer op risico gericht systeem is daarom positief voor de kredietpositie van de betreffende bedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen