AFN12 nov '13 05:23

Akkoord over Europese begroting 2014

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (AFN/DPA/EFE) - Na lang gesoebat is er in de Europese Unie een akkoord gesloten over de Europese begroting voor volgend jaar.

De lidstaten van de EU en het Europees Parlement vonden maandag een compromis.

De Europese Commissie in Brussel verlangde ruim 135 miljard euro om alle rekeningen te kunnen betalen. Over dat bedrag zijn ze het in Brussel nu eens geworden. Voor het lopende jaar was er een begroting van ruim 144 miljard euro.

Het Europees Parlement wilde voor 2014 meer geld om alle Europese plannen te kunnen realiseren. De Europarlementariërs wilden zelfs een hogere begroting dan voorgesteld door de Europese Commissie, die al meer was dan de EU-landen wilden.

Terugdraaien

De Europarlementariërs willen enkele besparingen van de EU-lidstaten terugdraaien. Er moet volgens hen juist meer geld voor onderzoek, ondernemerschap en (jeugd)werkgelegenheidsprojecten beschikbaar zijn. Ook moet er meer geld naar de opvang van vluchtelingen.

De EU-begroting komt neer op circa 1 procent van het bruto binnenlands product van de hele Europese Unie. De begroting gaat grotendeels op aan landbouwsubsidies en investeringen in achtergebleven regio's in de lidstaten. Circa 6 procent gaat naar 'Brusselse activiteiten' zoals de ambtenaren van de Europese instellingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen