AFN25 sep '13 07:51Aangepast op 25 sep '13 08:41

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag naar verwachting nagenoeg vlak.

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening amper van hun plaats komen. Beleggers blijven langs de zijlijn in afwachting van meer duidelijkheid over het steunbeleid en het schuldenplafond in de Verenigde Staten.

,,We gaan vlak van start. In Azië is er weinig beweging op de beurzen en ook Wall Street heeft weinig gedaan. Het bereiken van het Amerikaanse schuldenplafond speelt weer op en verder gebeurt er eigenlijk niet zoveel. Vanmiddag krijgen we nog de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en de verkopen van nieuwe huizen in de VS. Wellicht dat die cijfers nog voor wat beweging kunnen zorgen“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in oktober naar verwachting licht toeneemt. De index die het vertrouwen van Duitse consumenten voorspelt, komt voor oktober uit op een stand van 7,1, tegen een herziene stand van 7 in september. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 7.

AkzoNobel

AkzoNobel kondigde aan ruim 50 miljoen euro te investeren in West-China om in te kunnen spelen op de groeiende vraag. Het bedrijf gaat nieuwe productiefaciliteiten bouwen voor poedercoatings en decoratieve verven. Het verfbedrijf maakte ook bekend dat het grootste deel van de eerder aangekondigde herstructureringskosten van 256 miljoen euro in het vierde kwartaal zal worden geboekt. Een gedeelte van meer dan 20 procent valt in het derde kwartaal.

In Amsterdam zal DSM mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS heeft het speciaalchemiebedrijf van zijn favorietenlijst gehaald.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,8 procent in de min. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zette de grote Japanse exporteurs onder druk.

De aandelenmarkten in de VS sloten dinsdag overwegend met kleine verliezen. Onzekerheid over de Amerikaanse overheidsfinanciën en het steunbeleid van de Federal Reserve bleef de beurshandel op Wall Street overschaduwen.

Dow

De leidende Dow-Jonesindex sloot na een wisselend koersverloop 0,4 procent in de min op 15.334,59 punten, de vierde verliesbeurt op rij. De bredere S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1697,42 punten. De Nasdaq daarentegen eindigde licht in de plus. De technologiegraadmeter kreeg er 0,1 procent bij en sloot op op 3768,25 punten.

De Europese effectenbeurzen gingen eerder op de dag met kleine winsten de handel uit. De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 380,67 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 0,4 procent en sloot op 575,93 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3472 dollar waard, tegen 1,3488 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 103,60 dollar per vat. Brentolie steeg ook 0,5 procent, tot 109,14 dollar.

Gerelateerde artikelen