AFN21 nov '13 13:47

'Banken moeten buffers nog verder verhogen'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - Nederlandse banken zouden hun kapitaalbuffers nog verder moeten verhogen.

Verschillende wetenschappers betoogden dat donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens de Nederlandse banken leidt de Nederlandse economie schade als de grootste banken nog strengere kapitaaleisen krijgen opgelegd. De banken worden dan gedwongen minder kredieten te verlenen aan burgers en bedrijven of die duurder te maken. Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam maakte die claim van de banken in de hoorzitting ronduit belachelijk.

Volgens hem moeten de banken gewoon meer eigen vermogen ophalen door extra aandelen uit te geven. Ze willen dat niet, zegt Sweder, omdat dat kan leiden tot een koersdaling van misschien wel 30 procent op de bankaandelen. Volgens de hoogleraar moet gebeuren wat in de Verenigde Staten met de banken is gedaan: gewoon ,,het mes op de keel'' en ze dwingen hogere buffers aan te houden.

Kapitaal

Dat leidde er in de VS toe dat de banken in een mum van tijd 179 miljard dollar aan extra kapitaal ophaalden. Dat moet ook in Nederland, want banken ,,spelen nu met geleend geld'', stelt Sweder. ,,Ze hebben te weinig vermogen.''

Harald Benink (Universiteit van Tilburg) hield de Kamerleden voor dat drie van de vier Nederlandse systeembanken de financiële crisis van de afgelopen 5 jaar waarschijnlijk niet hadden overleefd zonder steun van de Nederlandse belastingbetaler. Dan moeten bankiers nu niet doen alsof een buffereis van 3 procent al heel hoog is, vindt Benink.

In het verleden waren hogere buffers ook heel normaal, aldus Benink. Alleen toen de crisis eind 2008 uitbrak lagen ze gevaarlijk laag: tussen de 2 en 3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen