AFN13 nov '13 07:30

Shell voert tempo desinvesteringen op

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN/BLOOMBERG) - Shell gaat vaart maken met desinvesteringen om oplopende projectkosten te kunnen compenseren.

ANP
ANP

Dat zei bestuursvoorzitter Peter Voser woensdag in een interview. Dit jaar spendeert het olie- en gasconcern een recordbedrag van 45 miljard dollar.

Shell hield voor de periode 2012 tot en met 2015 rekening met 130 miljard dollar aan investeringen. Naar verwachting staat de teller in januari op 75 miljard dollar, waarmee voor de komende 2 jaar nog 55 miljard dollar resteert.

Voser, die op 1 januari wordt opgevolgd door Ben van Beurden, gaf geen streefbedrag voor de opbrengst uit desinvesteringen. Persbureau Bloomberg becijferde dat Shell in de komende 2 jaar voor ten minste 15 miljard dollar bezittingen moet verkopen om zijn financiële doelstellingen te behalen.

Financieel directeur Simon Henry zei bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers al dat de netto-uitgaven, gecorrigeerd voor aankopen en desinvesteringen, volgend jaar aanzienlijk lager zullen zijn. Door de ingebruikname van een groot aantal projecten heeft Shell de ruimte om olie- en gasvelden af te stoten. ,,Ben zal de markten op de hoogte brengen van nieuwe doelstellingen'', aldus Voser.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen