AFN12 jun '13 15:54Aangepast op 12 jun '13 20:16

Zwitserse senaat achter belastingdeal met VS

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (AFN) - De Zwitserse senaat heeft woensdag een wetsontwerp goedgekeurd dat banken in het Alpenland in staat stelt samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten in de strijd tegen belastingontduiking.

Volgende week buigt het Zwitserse lagerhuis zich over het voorstel.

De nieuwe wet staat banken toe informatie door te sluizen naar de Verenigde Staten over Amerikanen die belasting ontduiken via Zwitsere bankrekeningen. Doordat banken tot dusver in verband met het bankgeheim niet meewerkten, kregen sommige te maken met rechtszaken wegens medeplichtigheid aan belastingontduiking.

Het bankgeheim heeft Zwitserland de afgelopen decennia geholpen uit te groeien tot een financieel centrum van wereldformaat, maar ligt onder vuur. De laatste jaren willen steeds meer landen weten hoe veel geld hun burgers precies op Zwitserse rekeningen hebben staan.

De VS spelen dat spel het hardst en dreigen Zwitserse banken te vervolgen als zij niet meewerken. Om schade aan de financiële sector te voorkomen is de regering met het nieuwe wetsvoorstel gekomen. Veel Zwitsers vinden dat zij daarmee toegeeft aan chantage van Amerikaanse zijde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen