AFN2 okt '13 09:18Aangepast op 2 okt '13 09:44

AEX begint met verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten openden in mineur. De aandacht van beleggers verschuift van de politieke impasse in de Verenigde Staten naar het politieke toneel in Italië. Ook is men benieuwd wat Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), na afloop van de beleidsvergadering in Parijs zal zeggen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,7 procent lager op 374,99 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 575,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

De hoofdindex in Milaan x procent. De Italiaanse premier Enrico Letta hoopt dat hij woensdagavond nog steeds zijn ruim 5 maanden oude coalitieregring aanvoert, met steun van de centrumrechtse Het Volk van de Vrijehid (PdL). Letta vraagt naar verwachting woensdagmorgen in de Senaat om steun voor zijn regering, die Italië door de zware economische beproevingen moet loodsen.

Banencijfer

De markt kijkt ook uit naar het Amerikaanse banencijfer van salarisstrookverwerker ADP. Dat cijfer loopt vooruit op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vooralsnog voor vrijdag op de agenda staat. Door de sluiting van overheidsdiensten in de VS is het echter de vraag of het cijfer dan daadwerkelijk zal worden gepubliceerd.

De sterkste daler in de AEX was Unilever met een min van 1,5 procent. UBS verlaagde het advies voor het levensmiddelenconcern na de tegenvallende handelsupdate een dag eerder. Telecombedrijf KPN voerde de AEX aan met een winst van 0,2 procent.

Samenwerking

Luchtvaartgroep Air France-KLM verloor 0,4 procent. Topman Alexandre De Juniac van Air France-KLM ziet veel samenwerkingsmogelijkheden met Alitalia. Dat zei hij in een interview met de krant Les Echos. De Juniac sprak van ,,veel mogelijke synergiën'' en liet weten dat de verhouding met Alitalia heel goed is.

In de MidKap zakte Delta Lloyd 0,4 procent. Het financiële concern wil zijn Belgische bankactiviteiten verkopen om zich in het land volledig te kunnen richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

De euro was 1,3512 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 101,49 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 107,57 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen