AFN24 sep '13 13:52

'Concurrentie voor ASMI wordt zwaarder'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De concurrentie voor ASM International (ASMI) wordt alleen maar groter door het samengaan van Applied Materials (AMAT) met Tokyo Electron.

Dat zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dinsdag.

De chipmachinemaker AMAT neemt voor 9,4 miljard dollar (7 miljard euro) zijn Japanse branchegenoot Tokyo Electron over. De bedrijven verwachten door de fusie honderden miljoenen dollars aan kostenbesparingen te realiseren.

Versteeg wees er daarbij op dat AMAT in het verleden interesse had in een overname van ASMI, die werd tegengehouden. ,,Voor ASMI zal er ooit nog wel een kans komen dat AMAT langskomt, al is die steeds kleiner aan het worden'', zo denkt Versteeg.

Zwakker

Volgens de analist heeft de deal tussen AMAT en Tokyo Electron geen effect op ASML, een andere Nederlandse chipmachinefabrikant. ,,Dat bedrijf heeft eigenlijk maar twee concurrenten, Canon en Nikon, en die zijn een stuk zwakker'', zo weet de analist.

Het aandeel ASMI noteerde dinsdag omstreeks 13.45 uur 0,8 procent hoger op 25,27 euro. ASML stond 0,4 procent in de plus op 71,70 euro. Versteeg heeft op beide bedrijven een niet-aanbevolenadvies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen