AFN25 okt '13 17:48

Europese beurzen eindigen verdeeld

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag, zonder al te grote koersuitslagen, verdeeld de handel uitgegaan.

Op het Damrak in Amsterdam kreeg bouwbedrijf Ballast Nedam een flinke afstraffing nadat het een winstwaarschuwing had gegeven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 389,19 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 603,89 punten. De hoofdindex in Parijs daalde 0,1 procent, terwijl die in Londen 0,1 procent steeg. De belangrijkste graadmeter in Frankfurt sloot ook 0,1 procent in de plus, na tijdens de handel voor het eerst kortstondig boven de 9000 punten te hebben gestaan.

Onderzoeksinstituut Ifo verraste vrijdag met het nieuws dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in oktober voor het eerst in een halfjaar is afgenomen. Uit Groot-Brittannië kwamen juist positieve cijfers. De economie maakte daar in het derde kwartaal de sterkste groei door sinds 2010.

Ballast Nedam

Ballast Nedam liet weten dat het voor dit jaar een operatoneel verlies verwacht, terwijl het eerder op een winst van 15 miljoen euro rekende. Ook schrapt het bedrijf 250 banen. Het aandeel verloor 7,9 procent. De resultaten van uitzender USG People vielen wel in de smaak. Dat aandeel werd 3,7 procent hoger gezet.

Bij de hoofdfondsen was Philips een opvallende daler met een min van 1 procent. Het elektronicaconcern maakte bekend dat een licentieovereenkomst met het Japanse Funai op het gebied van consumentenelektronica niet doorgaat. De deal zou 150 miljoen euro in contanten opleveren, en vergoedingen voor het gebruik van de merknaam Philips gedurende 5 jaar.

Volvo

In Stockholm gingen truckfabrikant Volvo en witgoedfabrikant Electrolux respectievelijk 6,6 en 5,8 procent omlaag na tegenvallende kwartaalresultaten. In Parijs verloor de Franse elektronicaproducent Schneider Electric 1,1 procent na een winst- en omzetalarm. BASF kreeg er in Frankfurt 1,3 procent bij. Het Duitse chemieconcern wist ondaks nadelige wisselkoerseffecten de omzet in het derde kwartaal te vergroten.

De euro was 1,3795 dollar waard, tegen 1,3809 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 97,53 dollar per vat. Brentolie kostte 106,60 dollar per vat van 159 liter, een daling met 0,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen