AFN10 aug '13 17:43

'Aanklacht tegen collega's London Whale'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (AFN) - Twee oud-medewerkers van JPMorgan Chase worden waarschijnlijk gearresteerd voor hun rol in miljardenverliezen die de Amerikaanse bank vorig jaar leed.

EPA
EPA

De Amerikaanse justitie wil de twee aanklagen, meldden Amerikaanse media zaterdag.

JPMorgan Chase verloor meer dan 6 miljard dollar door toedoen van een handelaar die op grote schaal in derivaten had gehandeld. Door de enorme bedragen die ermee gemoeid waren, kreeg de handelaar de bijnaam de 'London Whale'.

De verdachten zijn chef Javier Martin-Artajo en collega Julien Grout. Beiden werkten samen met Bruno Iskil, ofwel de London Whale. Iskil zelf wordt waarschijnlijk niet aangeklaagd, meldden bronnen eerder.

Nieuwe fase

Amerikaanse media spreken van een nieuwe fase in het schandaal dat de reputatie van de grootste bank van het land zwaar onder druk heeft gezet. Zo werden er al verschillende hoorzittingen voor het Congres gehouden en stapte de zogenoemde chief investment officer Ina Drew op.

Verder stond topman Jamie Dimon zwaar onder druk. Zo moest hij de helft van zijn bonus inleveren. Ook kwam een groep aandeelhouders, zonder succes, in opstand. Ze vonden dat Dimon zijn dubbelfunctie niet meer kon aanhouden door het schandaal. Dimon is zowel voorzitter van het toezichthoudende orgaan (chairman) als voorzitter van de raad van bestuur (chief executive officer) van JP Morgan Chase.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen