AFN25 okt '13 08:03Aangepast op 25 okt '13 08:46

‘Vlakke opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak.

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Op het Damrak brachten onder meer USG People en Wessanen de kwartaalresultaten naar buiten. Ballast Nedam gaf een winstalarm.

,,We lijken een redelijk vlakke opening te krijgen en mogelijk dat we in de loop van de ochtend wat naar beneden gaan. De markt kan ook wel wat afkoeling gebruiken, want het kan maar niet op. De dure euro lijkt ook wat roet in het eten te gooien. De munt staat op een 2-jarig hoogtepunt en we kunnen nu geen keiharde valuta gebruiken, want dat werkt het economisch herstel tegen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

USG People behaalde in het derde kwartaal meer winst dan een jaar eerder. De omzet nam opnieuw af, maar de krimp van de opbrengsten werd gedurende het kwartaal steeds minder sterk. De uitzender verwacht dat die positieve trend doorzet in de laatste 3 maanden van het jaar.

Wessanen

Natuurvoedingsproducent Wessanen heeft de winst en omzet in het derde kwartaal zien dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van slechte resultaten bij de Amerikaanse drankentak ABC. De onderdelen Grocery, dat natuurproducten levert aan supermarkten in Europa, en Health Food Stores (HFS), waaronder natuurwinkels vallen, presteerden wel goed.

Bouwbedrijf Ballast Nedam gaat 250 arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien verwacht het bedrijf dit jaar een operationeel verlies te lijden, in plaats van de winst van 15 miljoen euro die eerder werd voorspeld.

Verre Oosten

Randstad zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS verlaagde het advies voor de uitzender naar verkopen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio sloot 2,8 procent in het rood. Een duurdere Japanse yen zorgde voor koersdruk onder de belangrijke exportbedrijven van Japan. De verwachting dat het steunbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve voorlopig ongewijzigd blijft zorgt voor een verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere belangrijke munten zoals de yen en de euro.

Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten waren donderdag goedgemutst dankzij een gunstig cijfer over de Chinese industrie en beter van verwachte kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 15.509,21 punten. De S&P 500-index ging 0,3 procent vooruit tot 1752,07 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 3928,96 punten.

Slot AEX

De Europese aandelenmarkten eindigden eerder op de dag ook met bescheiden winsten. De AEX-index steeg 0,4 procent tot een slotstand van 390,21 punten en de MidKap ging 0,3 procent vooruit tot 601,03 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,6 en 0,7 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs wat achterbleef met een plus van 0,4 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3817 dollar waard, tegen 1,3809 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,05 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 107,03 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen