AFN5 aug '13 09:21Aangepast op 5 aug '13 09:53

PostNL omlaag op hoger Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten openden hoger in navolging van het late herstel op Wall Street. In Amsterdam werd PostNL lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent hoger op 372,70 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 552,30 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,5 procent.

PostNL zakte ruim 7 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De postbezorger ziet de Nederlandse postmarkt dit jaar sterker krimpen dan verwacht. De reorganisatie die de krimpende markt moet opvangen ligt tegelijkertijd voor op schema. Volgens analisten van ING overschaduwt de sterker dan verwachte krimp van de postmarkt de beter dan verwachte resultaten van PostNL in het afgelopen kwartaal.

ING

ING behoorde met een winst van 1,3 procent tot de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De bank en verzekeraar voert volgens The Wall Street Journal exclusieve gesprekken met het private-equitybedrijf MBK Partners over de verkoop van zijn Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten. MBK Partners biedt volgens de zakenkrant 1,6 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) op de ING-tak.

Bij de kleinere fondsen leverde Grontmij 2 procent in. Het advies- en ingenieursbureau wist het verlies in de eerste helft van het jaar terug te dringen tot 2 miljoen euro, van 13,4 miljoen euro een jaar eerder. De netto-omzet bleef stabiel op 163,8 miljoen euro. Volgens SNS Securities waren de kwartaalresultaten van Grontmij wat slechter dan verwacht.

Danone

In Parijs verloor het Franse voedingsconcern Danone 1,1 procent nadat het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra liet weten bacteriën die botulisme kunnen veroorzaken, te hebben aangetroffen in een voorraad weiproteïneconcentraat, een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken. China legde in verband hiermee de import van enkele zuivelproducten stil terwijl voedingsproducenten, waaronder Danone, mogelijke besmette producten hebben teruggeroepen.

De euro was 1,3290 dollar waard, tegen 1,3278 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 107,57 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 109,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen