AFN3 jun '13 11:58Aangepast op 3 jun '13 13:01

Beurzen zetten daling voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese aandelenbeurzen werd maandag de daling van voor het weekeinde voortgezet.

Zwakke industriecijfers uit China en de aanhoudende vrees dat de steunmaatregelen in de VS worden afgebouwd zorgden voor een negatieve stemming.

,,We gaan verder omlaag. Wall Street zakte vrijdag na sluiting van de Europese markten verder weg en dat zorgt voor verkoopsignalen in Europa. Ook de beurs van Japan ging opnieuw flink onderuit en uit China kwamen wat tegenvallende cijfers. Voor de rest is het een gezonde correctie en is het uitkijken naar wat Wall Street vanmiddag gaat doen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 362,21 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 538,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,1 tot 0,3 procent. De aandelenmarkt in Istanbul ging 5 procent onderuit door de politieke onrust in Turkije.

HSBC

Uit definitieve cijfers van de Britse bank HSBC bleek maandag dat de industriële bedrijvigheid in China in mei iets sterker is gekrompen dan verwacht. De Chinese overheid maakte zaterdag al haar eigen inkoopmanagersindex van de industrie bekend. Die wees op een iets sterkere groei dan in april. De krimp van de industriële sector van de eurozone nam in mei iets af, vooral dankzij een lichte verbetering in Duitsland en Frankrijk.

In Parijs zakte Sanofi meer dan 1 procent. Het Franse farmaceutische concern moet een flinke afschrijving doen na tegenvallende testresultaten van een medicijn tegen longkanker.

KPN

Telecomconcern KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,6 procent. Handelaren zagen geen directe aanleiding voor die daling. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een min van 1,6 procent.Postbezorger PostNL zette de stijging van afgelopen vrijdag voort en was met een plus van 1,1 procent de sterkte stijger onder de hoofdfondsen.

Bij de kleinere fondsen zakte Cryo-Save ruim 10 procent na de aankondiging dat Salveo geen openbaar bod zal doen op het bedrijf. Het Luxemburgs bedrijf wil echter dat zijn Zwitserse stamcelbank Salveo Biotechnology samen gaat met de Nederlandse stamcelbank. Uit het voorstel blijkt dat Cryo-Save de stamcelbank van Salveo overneemt.

De euro was 1,3018 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 92,42 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 101,15 dollar.

Gerelateerde artikelen