AFN6 nov '13 07:32Aangepast op 6 nov '13 09:04

Winst Exact aan lage kant bandbreedte

Auteur: ANP Nieuws

DELFT (AFN) - Exact verwacht dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar uitkomt aan de onderkant van de bandbreedte van 47 tot 52 miljoen euro die in februari werd afgegeven.

De uitdagende economische omstandigheden blijven de resultaten bij de traditionele softwareactiviteiten onder druk zetten. Dat maakte het softwarebedrijf woensdag bekend.

Over de eerste 9 maanden van dit jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 32,8 miljoen euro.

In het derde kwartaal steeg het bedrijfsresultaat op jaarbasis met 42 procent tot 9,5 miljoen euro. Een daling van de omzet werd ruimschoots gecompenseerd door lagere operationele kosten, aldus het bedrijf. In het derde kwartaal van 2012 werd het bedrijfsresultaat nog gedrukt door een reorganisatielast.

Orisoft

De omzet daalde van 52,3 miljoen euro tot 51,8 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de verkoop van Orisoft vorig jaar steeg de omzet echter met 2,7 procent. Exact rekent op een omzetgroei van 30 à 50 procent bij Cloud Solutions de komende jaren. Voor de onderdelen Business Solutions en Specialized Solutions voorziet het bedrijf een ,,lage enkelcijferige'' groei in de meer volwassen markten. ,,Al met al verwachten we een groei van de totale omzet met 4 tot 7 procent per jaar.''

De moeilijke omstandigheden deden zich vooral voor in Europa. Daarnaast zag Exact de investeringsbereidheid in de Verenigde Staten afnemen door de onzekerheid over de overheidsbegroting en de hervorming van de gezondheidszorg.

Clouddiensten

De economisch moeilijke tijden zetten druk op de traditionele softwaremarkt, maar raakt de vraag naar clouddiensten niet. ,,Dat is een booming markt, ook in de VS'', aldus bestuursvoorzitter Erik van der Meijden. ,,In moeilijke tijden is het een aantrekkelijk alternatief. De klant betaalt bij clouddiensten per maand en kan ook maandelijks opzeggen. Dat is een groot verschil met de investeringsbeslissingen die op de traditionele softwaremarkt moeten worden genomen.''

Exact werkt aan de uitbreiding van de clouddiensten naar Engeland, de VS, Duitsland en Frankrijk. Als dit succesvol verloopt volgen er meer landen, gaf Van der Meijden aan.

Gerelateerde artikelen