AFN6 aug '13 09:17Aangepast op 6 aug '13 09:56

AEX zakt licht in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond dinsdag in het eerste handelsuur een fractie lager na een nagenoeg vlakke opening.

De andere Europese aandelenmarkten toonden een gemengd beeld in navolging van de overwegend negatieve stemming in Azië en New York. In Amsterdam werden de resultaten van DSM goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 371,45 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 548,98 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren 0,3 en 0,2 procent. De Parijse hoofdindex deed het iets beter met een vlakke stand.

In de AEX ging DSM aan kop met een plus van 4,8 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. De herstructurering van het bedrijf ligt op koers en levert volgend jaar besparingen op van 150 miljoen euro. Dat bedrag loopt vanaf 2015 op tot tussen 200 en 250 miljoen euro.

Parijs

Crédit Agricole was de sterkste stijger in Parijs met een winst van meer dan 4 procent. De op twee na grootste bank van Frankrijk zag de winst in het tweede kwartaal flink toenemen. Dat kwam onder meer door de verkoop van de onrendabele Griekse tak. Crédit Agricole boekte een winst van 696 miljoen euro, tegen 56 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een resultaat van 482 miljoen euro.

In Frankfurt zakte Salzgitter ruim 6 procent. Het op één na grootste staalconcern van Duitsland heeft voor de tweede keer de verwachtingen voor dit jaar verlaagd. Salzgitter heeft flink te lijden onder de crisis op de Europese staalmarkt en de dalende prijzen van metalen.

Munich Re

Munich Re leverde bijna 4 procent in. De Duitse herverzekeraar heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar sterk zien dalen, als gevolg van aanzienlijk hogere claims door natuurrampen waaronder de overstromingen in Duitsland in het voorjaar. Deutsche Post won daarentegen 3,7 procent na een verhoging van de winstverwachting voor dit jaar.

Levensmiddelenconcern Unilever stond onderaan de AEX-index met een min van 1,7 procent, na een adviesverlaging door analisten van JPMorgan Chase.

De euro was 1,3260 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 106,15 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 108,42 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen