AFN20 nov '13 07:48Aangepast op 20 nov '13 08:17

Moody's positiever over toekomst staalsector

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - Moody's heeft zijn oordeel over de vooruitzichten van de Europese staalsector verhoogd van negatief naar stabiel.

Dat besluit stoelt op een geringe economische groei in de eurozone en in de eindgebruikersmarkt, aldus de kredietbeoordelaar woensdag. Het negatieve oordeel was al sinds oktober 2011 van kracht.

Moody's verwacht dat de vraag naar staal volgend jaar met 0 tot 2 procent zal toenemen, na een verwachte afname met 1 à 2 procent dit jaar. ,,Ondanks het broze economische herstel in de eurozone zien we dat de Europese staalindustrie de vruchten begint te plukken van de lichte verbetering'', aldus analist Denis Perevezentsev van Moody's. ,,Voor volgend jaar rekenen we op een stabilisatie van het volume op lage niveaus in de bouwgerelateerde markten en enige groei in de verkoop van lichte voertuigen. Die ontwikkelingen zullen de vraag in de staalsector laten stijgen.''

Moody's gaat er in zijn jongste raming van uit dat de economische groei in de eurozone volgend jaar uitkomt tussen 0,5 en 1,5 procent. Rusland zal een groei laten zien van 2,5 tot 3,5 procent na een krimp van 1 à 2 procent dit jaar. De verwachte groei in Rusland volgend jaar zal de eindgebruikersmarkt voor staal een flinke impuls geven, verwacht de kredietbeoordelaar.

Bezettingsgraad

De bezettingsgraad in de Europese staalsector blijft naar verwachting op het huidige niveau van 75 tot 77 procent, hetgeen nog altijd lagere is dan het mondiale gemiddelde van 79 procent. Het is volgens Moody's ,,onwaarschijnlijk'' dat de Europese bezettingsgraad in 2014 toeneemt omdat het wegnemen van overcapaciteit moeilijk is gedurende een zwakke economische fase.

Moody's zou zijn beoordeling van de vooruitzichten opschalen naar positief indien de bezettingsgraad stijgt tot boven 85 procent en wanneer de Europese inkoopmanagersindex meerdere kwartalen op rij boven 55 staat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen