AFN13 jun '13 09:16Aangepast op 13 jun '13 09:51

AEX flink onderuit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag fors lager begonnen.

Ook de andere Europese aandelenmarkten openden met flinke verliezen. Een verkoopgolf in Azië en lagere slotstanden op WallStreet zorgden voor een negatieve stemming. Ook heeft de Wereldbank de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie naar beneden toe bijgesteld.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,4 procent lager op 342,87 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 521,77 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,1 en 1,9 procent. In Tokio ging de Nikkei eerder op de ochtend ruim 6 procent onderuit.

De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog uitgegaan was van een groei met 2,4 procent. In 2012 was sprake van een economische groei van 2,3 procent. De Wereldbank wijt de lagere verwachting aan een sterkere vertraging van opkomende economieën als China en Brazilië, terwijl bezuinigingen de krimp in Europa vergroten.

Randstad

Grootste daler in de AEX was uitzender Randstad met een verlies van ruim 2 procent. DE Master Blenders was de enige stijger met een plusje van 0,2 procent. De Duitse investeerder Joh. A. Benckiser (JAB) heeft van Brussel en de Russische mededingingsautoriteit toestemming gekregen voor de overname van het koffie- en theebedrijf

KPN daalde 0,7 procent. Financieel bestuurder Eric Hageman liet in het Financieele Dagblad (FD) weten dat de Europese telecomsector ,,meer dan ooit'' rijp is voor een overnamegolf. Hageman stelde wel dat er nu geen gesprekken zijn met het Spaanse Telefónica, een partij die al tijden genoemd wordt in relatie met KPN.

France Télécom

In Parijs zakte France Télécom bijna 1 procent. Het is de vraag of topman Stéphane Richard kan aanblijven bij het telecomconcern nu hij verdachte is in een fraudezaak. Dat heeft minister Fleur Pellerin gezegd tegen radiozender RTL. De Franse overheid is met een belang van 27 procent grootaandeelhouder van het bedrijf, dat binnenkort Orange gaat heten.

De euro was 1,3351 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 103,10 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen