AFN11 nov '13 07:58Aangepast op 11 nov '13 08:36

‘AEX begint licht hoger’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk licht hoger aan de nieuwe handelsweek.

ANP
ANP

De openingsindicatoren van de andere Europese beurzen laten weinig beweging zien. Beleggers kijken deze week uit naar commentaar van bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het moment waarop de Fed het steunbeleid gaat terugschroeven.

,,De AEX opent ongeveer 1 punt hoger. De handel zal naar verwachting rustig blijven vandaag. Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over het Amerikaanse steunbeleid. Gaat de Fed nog dit jaar de geldkraan langzaam dichtdraaien of begint de afbouw pas volgend jaar?'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De meeste aandacht zal uitgaan naar een hoorzitting van Fed-vicepresident Janet Yellen in de Amerikaanse Senaat op donderdag over haar nominatie als opvolger van Fed-president Ben Bernanke. Mogelijk geeft zij op die hoorzitting meer duiding over het tijdstip waarop de Fed gaat beginnen met het afbouwen van het steunprogramma. Voor beleggers in Amsterdam staan deze week cijfers van bedrijven als BAM, Boskalis, SBM Offshore en Ahold op de agenda.

Imtech

Imtech liet maandag weten langer de tijd te krijgen van zijn banken om aan zijn convenanten te voldoen. De eerstvolgende datum waarop de convenanten worden getoetst werd uitgesteld van 31 maart naar 30 september volgend jaar. De technisch dienstverlener gaf vorige week al aan met zijn banken te onderhandelen over nieuwe voorwaarden voor zijn schuld.

BinckBank kondigde aan de mogelijke verkoop van zijn outsourcing-, software- en licentieactiviteiten te onderzoeken. BinckBank wil zich toeleggen op zijn kernactiviteiten op het gebied van online brokerage- en vermogensbeheerdiensten.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers wachten vooral op de economische hervormingsplannen van China die naar verwachting dinsdag naar buiten komen. In Tokio sloot de Nikkei 1,3 procent hoger. Een goedkopere Japanse yen hielp de belangrijke Japanse exportbedrijven vooruit.

De beurzen op Wall Street eindigden vrijdag met overtuigende winsten. Beleggers reageerden positief op de onverwacht goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 15.761,78 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1770,61 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,6 procent bij op 3919,23 punten.

Slot AEX

In Amsterdam ging de AEX-index met een kleine winst van 0,2 procent het weekeinde in, op 394,07 punten. De andere Europese beurzen toonden een wisselend beeld. Beleggers verwerkten de afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk, maar trokken zich in de middaghandel op de positieve stemming op Wall Street.

De MidKap-index van middelgrote bedrijven zakte door enkele negatieve uitschieters 0,3 procent tot 605,96 punten. De FTSE-index in Londen won 0,2 procent. De DAX in Frankfurt eindigde onveranderd en de beurs in Parijs leverde 0,5 procent in.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3371 dollar waard, tegen 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 94,81 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs, tot 105,44 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen