AFN25 okt '13 08:06Aangepast op 25 okt '13 09:49

Curatoren DSB dienen claim in bij DNB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De curatoren van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB).

ANP
ANP

Zij achten de toezichthouder aansprakelijk voor de schade die schuldeisers lijden als gevolg van het faillissement. Dat maakten de partijen vrijdag bekend.

De claim is een gezamenlijk initiatief van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen.

Volgens hen verleende de centrale bank in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DSB en was er sprake van falend toezicht. Uiteindelijk maakte DNB door het intrekken van krediet ,,een zachte landing van de bank onmogelijk'' waardoor het faillissement van DSB onafwendbaar werd, aldus de partijen.

Aansprakelijk

In hun vorig jaar gepresenteerde onderzoek naar de oorzaken van het faillissement schoven de curatoren de schuld nog voor een groot deel in de schoenen van DSB-topman Dirk Scheringa. ,,Maar DNB heeft het mogelijk gemaakt dat Scheringa zich als bank kon ontwikkelen'', verklaart curator Rutger Schimmelpenninck. ,,En DNB had daarna ook nog kunnen bevelen dat Scheringa zich zou terugtrekken.''

Het is nog niet bekend hoeveel schade de curatoren en organisaties precies bij DNB willen verhalen. Volgens Schimmelpenninck hangt dat ook af van het oordeel van de rechter. Die wordt eerst alleen de vraag voorgelegd in hoeverre de toezichthouder aansprakelijk is.

Boedel

De schulden van DSB bedroegen ongeveer 3,8 miljard euro. Daarvan is inmiddels al zo'n 1,1 miljard uitgekeerd. In de boedel bevindt zich ook nog steeds zo'n 2,5 miljard euro aan bezittingen. Dit zijn echter voornamelijk langlopende leningen, waardoor schuldeisers lang op dit geld moeten wachten.

De curator houdt er rekening mee dat de juridische prodedure die nu wordt gestart door DNB te dagvaarden, wel een aantal jaren kan gaan duren. De partijen hebben DNB in juli al een conceptdagvaarding gestuurd, maar de toezichthouder weigerde daar volgens Schimmelpenninck op in te gaan.

In een reactie laat DNB weten de dagvaarding af te wachten en geen inhoudelijk commentaar te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen