AFN8 nov '13 07:27Aangepast op 8 nov '13 14:35

AMG voorziet flink lagere operationele winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Advanced Metallurgical Group (AMG) verwacht dit jaar een flink lagere operationele winst.

De metaalspecialist heeft te maken met flinke prijsdalingen en heeft ook last van zwakkere groei in China. AMG maakte vrijdag de resultaten over het derde kwartaal bekend, waarbij in alle divisies sprake was van een lagere winst en, behalve bij de mijnbouwtak van AMG, ook lagere inkomsten.

AMG verwacht dit jaar uit te komen op een bedrijfsresultaat (ebitda) dat ,,met het cijfer 7 begint''. Dat zei een woordvoerder van de onderneming tegen AFN. Vorig jaar bedroeg de ebitda nog bijna 85 miljoen dollar. In augustus meldde de onderneming nog een gelijkblijvende ebitda te verwachten.

Over het derde kwartaal kwam de omzet voor het gehele bedrijf uit op 286,4 miljoen dollar (213 miljoen euro), een daling van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De operationele winst (ebitda) daalde met 11 procent tot 17,7 miljoen dollar. Onder de streep stond een winst van 1,4 miljoen dollar, tegen 5 miljoen dollar vorig jaar.

Sterke prijsdalingen

Topman Heinz Schimmelbusch liet weten dat de speciale metalenindustrie te maken had met sterke prijsdalingen. AMG begon volgens hem wel de vruchten te plukken van een herstructurering in de tak Engineering en Mining. Daardoor daalde de schuld en stegen de kasstromen. Eind september stond er voor 116,3 miljoen dollar aan cash op de balans waarbij de schuld van de onderneming met ruim 16 miljoen dollar werd verlaagd tot 163,6 miljoen dollar. Momenteel is AMG ook bezig kostenbesparingen door te voeren in de tak Processing, waar volgens de woordvoerder nog steeds sprake is van flinke prijsdalingen. De prijzen bij Mining stabiliseren, aldus de zegsman.

AMG verwacht dat de markt voor speciale metalen voorlopig zwak blijft, onder meer doordat de groei in China is afgezwakt en de vraag naar extra sterk staal stagneert. Bovendien is er sprake van het afbouwen van voorraden in de wereldwijde luchtvaartproductieketen.

Gerelateerde artikelen