AFN4 sep '13 10:10

Wientjes betreurt verlies concurrentiekracht

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes noemt het jammer dat Nederland na een jaar weer uit de top vijf van meest concurrerende economieën is gevallen.

ANP
ANP

,,Vorig jaar kwamen we er onverwacht in terecht, nu vallen we een paar plekken terug; dat is natuurlijk slecht'', aldus Wientjes.

Hij noemt het begrijpelijk dat Duitsland en de VS Nederland weer zijn voorgegaan, omdat de economie daar veel veerkrachtiger blijkt en zich sneller herstelt. Wientjes prijst in dit verband het Duitse beleid om op het hoogtepunt van de crisis te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.

De voorzitter van de ondernemersorganisatie maakt zich zorgen over de Nederlandse financiële sector. ,,Die is zwaar geraakt in de crisis, en heeft geld nodig om de balansen op orde te brengen, wat ten koste gaat van kredietverlening.''

Wientjes hoopt dat het kabinet nu komt met een besluit om 'veilige’ hypotheken van banken naar pensioenfondsen over te hevelen. ,,Dat geeft banken meer ruimte om weer krediet te geven. Het moet niet zo zijn dat als de economie weer opklimt, en begin deze week waren er bemoedigende signalen over de woningmarkt en de industrie, er geen krediet is om herstel te financieren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen