AFN9 aug '13 22:08Aangepast op 9 aug '13 22:54

Ondernemingsraad KPN zeer bezorgd over AMX

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - De centrale ondernemingsraad van KPN is zeer bezorgd over de gevolgen van een overname van het telecombedrijf door het Mexicaanse América Móvil (AMX).

Dat liet de raad vrijdagavond weten.

De ondernemingsraad (or) maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de mogelijke gevolgen van een overname voor klanten en medewerkers van KPN en over een te grote invloed van aandeelhouders op de besturing van het bedrijf. De raad benadrukt daarbij het belang van KPN voor het Nederlandse vaste en mobiele netwerk en geeft aan ,,alle invloed'' te zullen aanwenden om KPN als ,,zelfstandige Nederlandse onderneming'' te kunnen laten bestaan.

De raad gaf in zijn verklaring aan de Nederlandse belangen nadrukkelijk te betrekken bij zijn oordeel over het bod ,,om te voorkomen dat KPN het slachtoffer wordt van dit steekspel tussen aandeelhouders en bestuur''.

Risico's

Een woordvoerder van de raad gaf aan dat het vooralsnog onduidelijk is welke rol de or kan spelen in het proces, aangezien het vooralsnog om een voorgenomen bod van AMX gaat. Bij een definitief bod kan de or uiteindelijk wel om advies worden gevraagd door het bestuur. Ook bestaat de mogelijkheid dat de raad zijn standpunt duidelijk mag maken op een aandeelhoudersvergadering.

De woordvoerder benadrukte dat de or in dit stadium vooral wil wijzen op de mogelijke risico's bij een overname. ,,Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Dat zou de regering ook onder ogen mogen zien.''

América Móvil maakte vrijdagochtend bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. Het Mexicaanse telecombedrijf bezit al circa 30 procent van KPN. Het bestuur van het Nederlandse bedrijf neemt het bod in beraad. Bestuursvoorzitter Eelco Blok gaf eerder op de dag echter al wel aan dat KPN het bod niet kan blokkeren. ,,Het is aan de aandeelhouders om er al of niet op in te gaan'', stelde hij vast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen