AFN23 sep '13 15:57Aangepast op 23 sep '13 17:11

Beurzen geven terrein prijs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen moesten maandag weer wat terrein prijsgeven.

De markt verwerkte de stevige koersdaling op Wall Street van afgelopen vrijdag. De verliezen bleven beperkt dankzij een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer en positief macro-economisch nieuws uit de eurozone.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een half uur voor het slot 0,9 procent lager op 378,78 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 572,00 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,7 en 0,8 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,7 procent, ondanks de verkiezingsoverwinning van bondskanselier Angela Merkel.

,,De overwinning van Merkel zorgt voor enig enthousiasme op de beurs, maar ze krijgt het nog wel moeilijk om een coalitie te vormen. Ook kwamen er goede cijfers uit China. We kampen verder met de behoorlijk draai op Wall Street van afgelopen vrijdag, waar de koersen aardig wegzakten na het slot van de Europese beurshandel“, zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Fugro

In de eurozone bleek dat de industrie in september iets minder hard is gegroeid dan in augustus. De dienstensector in de eurozone maakte juist een sterker dan verwachte groei door. Eerder op de dag bleek al de Chinese industriële activiteit in september is toegenomen tot het hoogste niveau in 6 maanden tijd.

Grootste daler in de AEX was Fugro met een min van ruim 6 procent na een update van de strategie van het bedrijf. Volgens analisten heeft de bodemonderzoeker mooie doelstellingen afgegeven, maar moet de markt nog wel overtuigd worden dat de doelstellingen ook gehaald kunnen worden.

Miljardenboete

ArcelorMittal leverde 0,6 procent in. Volgens de Britse krant The Telegraph hangt het staalconcern mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond.

Postbezorger PostNL was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 1,2 procent. Kabelaar Ziggo, die de plaats van DE Master Blenders heeft overgenomen in de AEX, won 0,7 procent.

BinckBank

In de MidKap zakte BinckBank 4,2 procent. Met de lancering van de nieuwe onlinebroker DeGiro komt er weer een concurrent bij die met fors lagere tarieven de strijd aangaat met BinckBank. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI maakte een mooi debuut in de MidKap met een winst van 2,5 procent.

De euro was 1,3490 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 1,3 procent tot 103,38 dollar per vat. Brentolie daalde met 0,9 procent tot 108,20 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen